Officiƫle opening Culturele Hoofdstraat op 4 maart

Officiële opening

Op zondag 4 maart om 15.00 uur opent burgemeester Ellen van Selm de Culturele Hoofdstraat van Europa officieel op het plein voor het gemeentehuis. Aansluitend start de culturele proeverij die tot 19.00 uur duurt. Op zondagmiddag zijn ook alle horecagelegenheden en de meeste winkels in Beetsterzwaag open. Hieronder volgt een overzicht van de voorproefjes die deze middag worden geserveerd.

 

Kunstweekend Beetsterzwaag

Het jaarlijkse Kunstweekend in Beetsterzwaag (14 en 15 juli) heeft dit jaar ‘De Reiziger’ als thema. Tientallen binnen- en buitenlandse kunstenaars presenteren hun werk, omlijst met onder andere muziek, dans en theater. Tien van de uitverkoren kunstenaars geven tijdens de proeverij een voorproefje. Dansschool Dansida geeft alvast een tapdance demonstratie en muzikale intermezzo’s worden verzorgd door het trio Piet Zwerver, Jan Frederiks en Henk Bloemsma. Tenslotte als voorloper op een lezing- en workshop over IJsland, wordt een demonstratie met IJslandse paarden verzorgd door Stal Frá Thrastar.

Locaties:       Hoofdstraat 40          Expositie 10 kunstenaars

                        Klaversreed               Demonstratie IJslandse paarden

                        ’t Snackbearske        Muzikale intermezzo’s

                        Diverse locaties       Tapdance demonstratie

                       

De Griene Weach

In de dorpsvaart van Bakkeveen wordt binnenkort een installatie gebouwd van afval, die langzaam verandert in voedsel voor het dorp. Het object wordt gedurende het seizoen alsmaar groener. Overgroeid met bonen, komkommers, pompoenen en andere groenten, transformeert het object van afval in een moestuin. In de oogstmaand wordt de groente geplukt en verwerkt tot een maaltijd voor het dorp. De groei wordt vastgelegd middels time-laps fotografie en wordt ’s avonds verlicht en besprenkeld d.m.v. zelfopgewekte energie. Op 4 maart zijn een installatie op schaal en artist-impressions te zien.

Locatie:         Peter Leon Wijn en Spijs

 

Expositie Tinco Lycklama à Nijeholt

In Beetsterzwaag vindt van 8 juni tot en met 9 september 2018 een tentoonstelling over jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900), die in Beetsterzwaag werd geboren en in het Zuid-Franse Cannes in de 19de eeuw de grondlegger werd van het Musée de la Castre.
Een deel van de collectie van dit museum wordt in 2018 teruggehaald naar Beetsterzwaag. Bij deze tentoonstelling hoort een lezingenprogramma. Wekelijks wordt op donderdagavond een lezing georganiseerd in het Lycklamahuis, het geboortehuis van Tinco. Op 4 maart zijn een aantal panelen over de reizen van Tinco te zien, aangevuld met filmbeelden en een korte lezing door George Homs, inwoner van Cannes en oprichter van de Tinco Foundation.

Locatie:          Lycklamahuis

 

Haren in de Wind

In Langezwaag wordt een bijzondere installatie in de vorm van de Mattheuskerk gebouwd. Daarin worden vanaf 13 april verhalen verteld over de veerkracht van het leven. Met paardenhaar, muziek en een brullend orgel. Je ruikt en hoort het paard, ervaart een oerkracht. Daarnaast vind je er portretten die je meenemen in de intimiteit van het alledaagse haren kammen. Deze combinatie van rauwheid en schoonheid spreken de zintuigen op een onverwachte manier aan. Om de liefde voor het leven samen te vieren. Deze zondagmiddag zijn er een maquette van de installatie en bijzondere objecten van paardenhaar te zien, gecombineerd met bevlogen verhalen van de makers van dit project.

Locatie:         Carolinahoeve Fashion & Home

 

Projectruimte Hoofdstraat 17

Deze multifunctionele galerieruimte is gevestigd in een statig gebouw dat in 1837 gebouwd werd als Grietenij van Opsterland. Na 1850 kreeg het de benaming Raadhuis en tot 1923 werd er ook recht gesproken. Gedurende 2018 vinden hier een aantal bijzondere exposities plaats. Naast de expositie over Tinco Lycklama à Nijeholt, is de projectruimte dit najaar gastheer van een LF2018-project van Tresoar. Op zondag 4 maart start de expositie Gates of the (Ant)arctic. Een verhaal in beklijvende beelden van verscheidene reizen die fotograaf Christian Clauwers ondernam naar de uiterste onherbergzame polen van onze planeet.

Locatie:          Hoofdstraat 17

 

De Tocht

Het project De Tocht organiseert 4 bustochten in de weekenden van 9-10 en 16-17 juni 2018. De bustochten voeren passagiers door het beekdal van het Koningsdiep/De Boarn. Tijdens de reis worden verhalen verteld over het beekdal en in tenminste 6 dorpen in het beekdal verbeelden plaatselijke muziek- en theaterverenigingen en verhalenvertellers een verhaal dat karakteristiek is voor het betreffende dorp. De route gaat van Allardsoog, Bakkeveen, Beetsterzwaag, Nij Beets, Aldeboarn en Akkrum naar Jirnsum en ook in tegengestelde richting. Tijdens de culturele proeverij worden verhalen verteld.

Locatie:         Restaurant LYF’s

 

ANGELINAXRIJKS

ANGELINAXRIJKS is een project van Studio Angelina uit Beetsterzwaag, waarbij schilderijen van ‘oude meesters’ uit het Rijksmuseum digitaal worden bewerkt en vervolgens geprint op grote doeken. Het frisse kleurgebruik laat de schilderijen op een nieuwe manier leven. De expositie vindt plaats in het (nog) niet in gebruik zijnde winkelpand aan de Hoofdstraat 25. Een mooi voorbeeld van het tijdelijk herbestemmen van een pand om zo de aantrekkelijkheid van de Culturele Hoofdstraat te vergroten. Op 4 maart is de huidige collectie te aanschouwen en uiteraard te bestellen.

Locatie:         Hoofdstraat 25

 

Muziekfestival Nij Beets

Op 23 juni organiseren Het Damshûs en de Federatie van Opsterlandse Muziekverenigingen een bijzonder festival in Nij Beets. Naast de jaarlijkse boeken- en kunstmarkt, die door het Spelenderwijs Orkest met jeugdige muzikanten uit Opsterlandse dorpen van een vrolijke noot wordt voorzien, vindt ’s avonds het Simmermusykfestival plaats. Een muzikaal spektakel met verschillende muziekverenigingen, voorafgegaan door een ‘streetparade.’ Het Spelenderwijs Orkest verzorgt op 4 maart alvast een muzikaal voorproefje.

Locatie:         Ons Huis

 

Tweede Triënnale van Beetsterzwaag

Na een succesvolle eerste editie in 2015 vindt in 2018 de Tweede Triënnale van Beetsterzwaag plaats. In september is het dorp en haar omgeving vier dagen lang het decor voor uiteenlopende tentoonstellingen en evenementen. Voor weiden, bossen en wateren die van niemand waren, werd in de middeleeuwen het begrip Almende gebruikt. Met Almende werd ieders gemeenschappelijk aandeel in die gebieden aangeduid. Kunsthuis SYB, organisator van de kunstmanifestatie, brengt in september het begrip terug naar Beetsterzwaag. De Triënnale is een van de projecten uit het Hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018. Op 4 maart vindt je bij SYB, naast informatie over de Triënnale, ook een presentatie van de 24-uur residencies van (pas afgestudeerde) studenten van Academie Minerva, die de afgelopen maanden in samenwerking met het Sober & Lonely Art Institute uit Johannesburg zijn georganiseerd.

Locatie:         Kunsthuis SYB

 

Literair Snacken

In het najaar van 2018 worden literaire talkshows georganiseerd in de enige huiskamersnackbar van Fryslân en misschien wel van Nederland. Terwijl de kroketten en frikandellen zich wentelen in een jasje van hete olie, dragen auteurs voor uit eigen werk en vertellen ze over hun drijfveren en thema’s. Op 4 maart krijgen de gasten in de huiskamer van Sjoerd en Anneke een voorproefje van Douwe Kootstra. Deze schrijver en columnist van o.a. Omrop Fryslân en het Fryske Gea vertelt vanmiddag verhalen waar je warm van wordt.

Locatie:         Cafetaria De Jong

 

Bourgondisch Beetsterzwaag

Culinair en cultureel festival Bourgondisch Beetsterzwaag beleeft in 2018 haar vierde editie. In het weekend van 8 en 9 september worden al je zintuigen weer geprikkeld in het prachtige Lycklamapark, direct aan de Culturele Hoofdstraat. Er wordt al weer hard gewerkt aan de culinaire line-up van foodtrucks en lokale smaakmakers en het samenstellen van een verrassend muziek- en theaterprogramma. Als voorloper op dit heerlijke weekend, programmeert de festivalleiding deze zondagmiddag de band Frilly Fish. De bandleden die afkomstig zijn uit Beetsterzwaag en Drachten, spelen een aanstekelijke mix van Engels- en Nederlandstalige hits uit de jaren 60 en 70.

Locatie:         Café De Posthoorn

 

Museum Opsterland

Het museum in Gorredijk brengt in dit bijzondere jaar, naast de vaste tentoonstellingen over de geschiedenis van deze regio, een aantal bijzondere exposities en projecten. Vanaf 11 maart is het project Kinderen van de Jister te bezoeken, waarin kunstenaar Marc de Jong uit Langezwaag de kinderen uit zijn straat portretteert. Op 8 april start de expositie Down to Earth, met objecten en meubels van turf door Dioni ten Busschen. En tenslotte vindt vanaf 11 augustus de kunstexpositie Het Friese Paard in beeld plaats, waar 15 landelijk bekende kunstenaars het Friese paard verbeelden in verschillende disciplines: schilderkunst, beeldhoukunst en fotografie. Deze expositie wordt omlijst met diverse evenementen rond het Friese paard. Op zondag 4 maart wordt gekostumeerd informatie verstrekt over dit bijzondere jaar.

Locatie:         Restaurant Prins Heerlijck

 

Filmhuis Beetsterzwaag

Beetsterzwaag heeft in 2018 een heus eigen filmhuis. Op vijf woensdagen in het voor- en najaar worden steeds drie films vertoond; ’s ochtends gericht op senioren, ’s middags voor de jeugd en ’s avonds voor liefhebbers van kwaliteitsfilms. Het programma wordt samengesteld met inspiratie van de artistieke leiding van het Noordelijk Filmfestival en Filmhuis Slieker (Leeuwarden). Zondagmiddag 4 maart kan het publiek genieten van korte films die de afgelopen jaren zijn ingezonden voor de New Generation competitie van het Noordelijk Filmfestival: Tussentijd, Drie mensen vinden een auto en Skógafoss.

Locatie:         Ons Huis

 

Koningsdag Beetsterzwaag

Koningsdag in Beetsterzwaag is een begrip in de wijde regio en behoort sinds mensenheugenis tot het culturele erfgoed van het dorp. Bewoners en verenigingen laten jaarlijks hun creativiteit de vrije loop en ontwerpen en bouwen de mooiste wagens voor de traditionele optocht. Om creativiteit bij kinderen te stimuleren, wordt tijdens de viering op 27 april een ‘klieder kledder klats’ wand opgesteld waar jonge bezoekers heerlijk kunnen schilderen. En op 4 maart kan dat ook!

Locatie:         tegenover ingang Lycklamapark

 

Winkelen op zondagmiddag

In het kader van de opening van de Culturele Hoofdstraat zijn naast de genoemde locaties met projecten, de volgende winkels en horecagelegenheden in Beetsterzwaag en Olterterp op zondagmiddag 4 maart open: Hotel-restaurant Het Witte Huis, Bilderberg Landgoed Lauswolt, Tsiis, Yellow House, 14 in Dozijn, Goudsmidse van der Velde, Cycle Centro, Kruidvat, Cel 48, DIO Ans, PLUS Supermarkt, Heidi’s Clothes en restaurant Baboeshka. 


Meer info vind je in huis aan huis krant Sa! in de week voorafgaand aan de opening of in de online krant op de website van sa! (pagina 20-21).

 

Contact

Stichting Kunstweekend Beetsterzwaag
Centraal gelegen
Beetsterzwaag


Voorkom sloop van het Lomanhuis in Beetsterzwaag

Voorkom sloop van het Lomanhuis in Beetsterzwaag

Geplaatst op: 2022-08-21

Historische panden als het Lomanhuis zijn cultureel van groot belang voor Beetsterzwaag. Het Friese dorp profileert zich als ‘Culturele Hoofdstraat van Europa’. Daarin mag de monumentale kunstenaarswon...

Lees meer Meer nieuws
Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Geplaatst op: 2019-08-29

Jaaa! Na een zomerstop beginnen we in september weer met bekende activiteiten in onze Culturele Hoofdstraat! Denk aan het Filmhuis: elke laatste woensdag van de maand draaien we 3 verschillende films in 'Ons ...

Lees meer Meer nieuws

Sponsoren

  • Bilderberg Landgoed Lauswolt
  • Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp
  • Dok23 - reclame / belettering / promotie
Bilderberg Landgoed Lauswolt Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp Dok23 - reclame / belettering / promotie