Beetsterzwaag wordt Culturele Hoofdstraat

Van de A7 tot en met Olterterp vindt gedurende het hele jaar een reeks van culturele evenementen plaats, als Beetsterzwaag zich presenteert als Culturele Hoofdstraat van Europa. Op bijzondere locaties, binnen en buiten. Van klein tot groot, zowel bestaand als nieuw. En van heel laagdrempelig tot cultuur met een hoofdletter C. Iedereen mag, of misschien wel moet, volgend jaar zien wat Beetsterzwaag te bieden heeft. Niet alleen cultureel, maar ook culinair en landschappelijk. En net als Culturele Hoofdstad, doet Beetsterzwaag dat met de hele mienskip.

Het culturele jaar in Beetsterzwaag start in het openingsweekend van LF2018 met het nieuwjaarsconcert van Cultbee. In de loop van het jaar is er veel aandacht voor Tinco Lycklama a Nijeholt en zijn familie. Deze in Beetsterzwaag geboren jonkheer reisde van 1865 tot 1868 via Rusland en de Kaukasus naar het Midden-Oosten, waar hij de cultuur bestudeerde en talloze bijzondere kunstschatten verzamelde. Na zijn omzwervingen streek hij neer in Cannes, dat mede onder zijn impuls uitgroeide tot de mondaine stad die het tegenwoordig is. Hij schonk zijn kunstschatten aan de stad en legde daarmee de basis voor het huidige Musee de la Castre, dat afgelopen zomer een speciale expositie over zijn leven en reizen organiseerde. Deze tentoonstelling wordt van 8 juni t/m 9 september 2018 naar de Culturele Hoofdstraat gehaald en omlijst met een scholenproject, rondleidingen en een lezingenserie.

Triënnale van Beetsterzwaag

En verder hoef je Beetsterzwaag niet uit in 2018: het jaarlijkse kunstweekend staat dit keer in het teken van ‘De reiziger’, het culinair en cultureel festival Bourgondisch Beetsterzwaag prikkelt twee dagen de zintuigen en er vinden talloze klassieke concerten plaats, waaronder het traditionele zomerconcert van het Noord Nederlands Orkest. Kunsthuis SYB organiseert de tweede editie van de Triënnale van Beetsterzwaag, waarin beeldende kunst wordt verweven met de publieke ruimte en het prachtige landschap rondom het dorp. Nieuw voor Beetsterzwaag zijn literaire talkshows in de enige huiskamersnackbar van Nederland. In het najaar van 2018 praten schrijvers en dichters samen met andere gasten over literatuur en poëzie, onder het genot van droge worst of een goed gevulde bitterbal.

Contact

Stichting Kunstweekend Beetsterzwaag
Centraal gelegen
Beetsterzwaag


Voorkom sloop van het Lomanhuis in Beetsterzwaag

Voorkom sloop van het Lomanhuis in Beetsterzwaag

Geplaatst op: 2022-08-21

Historische panden als het Lomanhuis zijn cultureel van groot belang voor Beetsterzwaag. Het Friese dorp profileert zich als ‘Culturele Hoofdstraat van Europa’. Daarin mag de monumentale kunstenaarswon...

Lees meer Meer nieuws
Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Geplaatst op: 2019-08-29

Jaaa! Na een zomerstop beginnen we in september weer met bekende activiteiten in onze Culturele Hoofdstraat! Denk aan het Filmhuis: elke laatste woensdag van de maand draaien we 3 verschillende films in 'Ons ...

Lees meer Meer nieuws

Sponsoren

  • Bilderberg Landgoed Lauswolt
  • Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp
  • Dok23 - reclame / belettering / promotie
Bilderberg Landgoed Lauswolt Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp Dok23 - reclame / belettering / promotie