Kunstenaars

Janneke de BoerMajke Lüthi

Majke Lüthi, die opgroeide in Beetsterzwaag en inmiddels in het westen woont, schrijft onder de naam Lichtgedicht gedichten die ze zelf of in samenwerking met andere kunstenaars vormgeeft. Het eindresultaat is zeer divers; van etsen tot zeefdrukken en van fotografie tot inkttekeningen. Inspiratie cvoor haar gedichten vindt zij in de natuur, spontane ontmoetingen, kunst, familie en, hoe kan het ook anders, de liefde. Het idee voor de Posterpaden kreeg Majke tijdens de laatste lockdown. ''Als beginnend kunstenaar is het sowieso een uitdaging om je werk getoond te krijgen aan publiek, maar in een lockdown een naam opbouwen is al helemaal lastig. Om de zinnen te verzetten ben ik op een avond met een bevriend kunstenaarskoppel ons werk gaan plakken in het centrum van Rotterdam. Er blijkt een heel enthousiaste street art community te bestaan, maanden later nog ontving ik via Instagram foto's van onze gespotte posters. Ik vond dit zo insprirerend dat ik verder ging fantaseren over kunst plakken in de buitenlucht, niet alleen die van mijzelf, maar ook die van anderen. 

Lees meer
Janneke de Boer

Johannes Bosgra

Johannes Bosgra's (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Hij maakt verstilde beelden op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Tijdens het kunstweekend presenteert hij acht werken uit zijn serie Murmurations in de hal van het monumentale pand Huize Lyndenstein. Een passende plek, want tegenover dit adellijke huis ligt de overtuin aangelegd door tuinarchitect Roodbaard in 1832. Deze bevat waarschijnlijk ook bomen gekweekt door zijn voorouders. Bij Harinxma State, iets verderop in de hoofdstraat, weten we dat zeker vanwege de plantlijst van Okke Tietes Bosgra uit 1869 uit het Bosgra familiearchief bij Tresoar.

Een grote zwerm van één miljoen spreeuwen vliegen als zwarte pentekeningen in een subliem muzikaal ritme tegen een diepblauwe lucht in de nieuwe serie Murmurations van Johannes Bosgra. Gefascineerd door de duizelingwekkende, complex gecoördineerde patronen van dit spreeuwenballet, voelde hij zich gedwongen om deze serie te maken. De spreeuwen vormen abstracte landschappen in de lucht in een perfecte choreografie. Voor de serie Murmurations heeft Johannes veel prijzen ontvangen, o.a. de titel 'Natuurfotograaf van het jaar' bij de Prix de la Photographie Paris en goud bij de Moscow International Foto Awards. Daardoor is deze serie tentoongesteld in onder andere Parijs, Moskou, Rotterdam en San Francisco en later dit jaar in Sydney op het Head On Photo Festival.

Lees meer
Janneke de Boer

Anne fie Salverda

Anne Fie Salverda is een animator en beeldend kunstenaar uit Leeuwarden met een fascinatie voor het vastleggen van de wereld om haar heen. Ze zoekt de grenzen van de verbeelding op door de wereld in haar werk te citeren maar ook te verdraaien en extraheren. Met haar poetische animatie kunst heeft ze het uitgangspunt om non-verbaal een verhaal te vertellen die open is voor eigen interpretatie. Anne Fie haar werk zal te zien zijn in Ons Huis en tijdens de kerkdienst op zondag 3 juli.

Lees meer
Janneke de Boer

Patricia Heuker of Hoek

Fragile serie
Smog, Flood en Plastic gaan over de kwetsbaarheid van de natuur en daarmee de breekbaarheid van het leven en van ons. De stukken laten de impact zien van ons (wan)gedrag op onze planeet, waarmee we uiteindelijk onze kinderen schaden. Ik heb zelf 2 tienerdochters die zich zorgen maken over de toekomst en leefbaarheid van de aarde. Hun schoonheid, puurheid en kracht contrasteren met het toekomstbeeld van de planeet maar geeft tegelijkertijd hoop dat deze nieuwe generatie het tij zal keren. Patricia Heuker of Hoek is een Nederlandse fotograaf, met veelal de aandacht voor ontwikkelingen die het leven van de volgende generatie beïnvloeden. Haar focus ligt op de interventie van de mensheid met de planeet, op opgroeien in een digitale wereld en andere belangrijke kwesties die de wereld en toekomst van kinderen bepalen. 'Als kunstenaar maak ik beelden die spreken over de kwetsbaarheid van de natuur, van het leven, van ons. Mijn onderwerpen lijken gemakkelijk beschadigd, gebroken of beschadigd, maar ze hebben veel kracht in zich. Een deel van het creatieproces is om mijn tienerdochters te zien opgroeien tot sterke, zichzelf respecterende, zorgzame meisjes.'.

Lees meer
Janneke de Boer

Janneke de Boer

Voor elke gelegenheid is er een lied en met haar eigen nummers en haar eigen sound wil Janneke de mensen raken, vermaken en verbinden, dit omdat muziek zoveel meer is dan een tekst of een melodie. Muziek neemt je mee op reis of mee terug naar die ene herinnering of dat bijzondere gevoel. Janneke neemt je mee en ze doet dit door eigen nummers en covers te zingen (en zelf te begeleiden op ukelele en gitaar) zowel in het Frysk, Nederlands en Engels. Sinds 2016 schrijft en zingt Janneke haar eigen nummers. Janneke de Boer deed twee keer mee met het Fryske Sjongfestival 'Liet' en won in 2016 met het nummer Myn leafde foar dy de 'Ivan van Pelt’ publieksprijs. Ook werd dit nummer genoteerd in de Fryske Top 100. Vele optredens volgden en ook het schrijven van eigen nummers nam vastere vormen aan. Geniet en laat je raken door Janneke haar warme stem.

Lees meer
Janneke de Boer

Jelle Schotanus

Jelle Schotanus toont met zijn schilderijen het Friese landschap in oerstaat. 
Je kunt hem regelmatig vinden in veengebieden. Op het doek verrijkt hij zijn liefde voor het prachtige landschap met zijn eigen beleving.  Veenzwart, vaalgrijs en het riet plat door de wind.  Dat alles en meer is te zien op de kunstroute Beetsterzwaag. Komt dat zien!  Kerkepad Oost 10 in Beetsterzwaag Zaterdag 2 en 3 jul van 11:00 tot 17:00

Lees meer
Janneke de Boer

Leo Maarleveld

De Sagger firing. Keramiek blijft me uitdagen en verrassen. De mogelijkheden zijn zo divers. Dit laag gestookte aardewerk is mijn favoriet vooral door het werken met vuur. Deze manier van werken is intensief en vraagt veel tijd. Voor de decoratie kan je alles gebruiken, als ik langs het strand loopt neem ik b.v. zeewier mee. Staalwol of dun koperdraad geven ook prachtige effecten in deze manier van werken.

Lees meer
Janneke de Boer

Japke Weij

Bij het thema “Laat je raken” denk ik het eerst aan klimaatverandering, uitstervende plant- en diersoorten, smeltende ijskappen en stijgende zeespiegel, uitputting van onze aarde met dramatische gevolgen. Nu ik inmiddels beppe ben geworden vraag ik me af hoe ziet de toekomst van ons kleinkind eruit? Wat voor wereld laten wij achter voor de volgende generaties?In mijn schilderijen heb ik dit thema verbeeld. Realistische werken waarbij het mij gaat om een sfeer van verstilling en vervreemding. Kunst is misschien niet dé oplossing, maar kan ons de ogen wél openen.

Lees meer
Janneke de Boer

Angelien Geerligs

Angelien Geerligs, autodidact schilder, zij houdt van het platteland met haar mooie landschappen, dieren en bloemen. Ook in abstract werk kan Angelien zich heerlijk uitleven om met verschillende materialen zoals stenen, structuurpasta, papier  in haar schilderij te verwerken.

Lees meer
Janneke de Boer

Hendrika Lageveen

------

Lees meer
Janneke de Boer

Agnes

Schilderijen van puretruetulipsa of Agnesland, zijn ontstaan na vele intense zware en mooie jaren. Verschillende verhalen op verschillende formaten zeildoeken. Ze vormen samen een geheel, beginnend bij de draken energie of kali, de vulkaan uitbarsting. Figuurlijk waar we ons nu in bevinden als mensheid op deze aarde.
Agnes heeft een creatief therapeutische achtergrond en is moeder van 4 kinderen in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar, haar grootste inspiratiebron.

Lees meer
Janneke de Boer

Ute Kaiser

Kun je vliegen?
Je hebt alles in je, om na elke val iets hoger op te stijgen, net zo lang tot je kunt vliegen! Laat je raken door fantasievol muziektheater met prachtige klanken, verrassende kostuums en kleurrijke beelden vol fantasie, spel en verwondering. Dansperformer Ute Kaiser (enJOYcreation) en de cursuskinderen van LE(e)Fdans en Regenboogkunst spreiden hun vleugels uit, om je mee te nemen in een wereld waar alles kan! Samen met zangeres Cornelia van Arti Vocaal gaan ze een verrassende interactie aan met de natuur, het publiek, inspirerende kostuums en kunstwerken. Ute Kaiser – enJOYcreation: info@enjoycreation.fun ; www.enjoycreation.fun
Cornelia – Arti Vocaal Vianen: coradenoudsten@gmail.com

Lees meer
Janneke de Boer

Joke Ket

De eerste verre reis naar Azië ging naar Vietnam. Wat een wereld, wat een bijzonder land met zeer vriendelijke en behulpzame mensen. Het reizen heeft dezelfde invloed als het schilderen. Als je eenmaal hebt geproefd, ben je meteen verslaafd! Inmiddels heb ik vele reizen gemaakt in Azië maar ook naar Afrika en Mexico.De geschilderde reisimpressies kun je op deze website vinden evenals enige reisverslagen. Schilderen is echter niet alleen afhankelijk van reizen. Ook Nederland en Friesland in het bijzonder is voor mij een bron van inspiratie. De weidsheid van het landschap en het licht bij de Waddenzee doet mij elke keer weer mijn penseel pakken. Het samenvoegen van SCHILDEREN en REIZEN is geworden Schildereizen.

Lees meer
Janneke de Boer

Natalie de Klijn

---

Lees meer
Janneke de Boer

Geert Schuurman

Ik maak realistische beelden van in Nederland voorkomende vogels. Handgemaakt van keramiek op 1040 graden gebakken voor binnen en op 1200 graden voor buiten.

Lees meer
Janneke de Boer

Roel Alkema

Roel Alkema (1946)  is beeldend kunstenaar en woont in Beetsterzwaag (Fr.). Na beëindiging van zijn loopbaan als Neerlandicus aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) volgde hij de schildersopleiding aan de Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen. Die rondde hij af in 2013  met het station als thema: een centrum van verbinding, dynamiek, beweging en verstilling, maar ook van architectuur en nostalgie.

Lees meer
Janneke de Boer

Anne-Marie van Veen

In Anne-Marie van Veen haar werk zie je de “Verstilde emotie’’ waarbij het Wad en het Waddengebied een onuitputtelijke inspiratiebron zijn.

Lees meer
Janneke de Boer

Lydia Jongbloed

-----

Lees meer
Janneke de Boer

Corrie Schrier

Mijn drijfveer en mijn motivatie komen voort uit wat ik van het leven heb geleerd; altijd weer word ik gegrepen door de kwetsbaarheid van de mens maar ook de enorme veerkracht en inspiratie om de spanningen van het leven aan te kunnen. Dit roept bij mij de emoties op waaruit mijn kunstwerken voortkomen. Het zijn juist die warme en sprekende kleuren die deze emoties weerspiegelen; soms  zijn het de heftige  kleuren die op de voorgrond treden,  maar ook de serene weergave vind je in mijn werk terug. Het zijn vooral mijn objecten van glas waarin die warme kleuren zijn terug te vinden; uitingen van dankbaarheid maar ook respect voor het leven.

Lees meer
Janneke de Boer

Folkert Hans Tolsma
 

Geboren in een muzikaal nest, opgegroeid met muziek van Phil Collins en al heel jong gestart met trompet spelen. Folkert-Hans draagt zijn passie voor muziek al zijn hele leven met zich mee. Zijn kwaliteiten heeft hij ontwikkeld bij Crescendo, Mealox, Lays, The Tailgators en Rintje Kas orkest. Als solo artiest treedt hij met zijn eigen repertoire door het hele land op. Met zang, trompet en saxofoon zet hij elke tent op zijn kop, maakt hij elke gelegenheid uniek en zorgt hij voor de juiste sfeer. In 2014 heeft Folkert-Hans zijn tweede single ‘Cha cha cha’ uitgebracht, een vrolijke meezinger die hetzelfde jaar al hoog scoorde in de Fryske Top 100!

Lees meer
Janneke de Boer

Gerard Dijkstra

Gerard is in Nederland één van de weinige kunstenaars die met dit materiaal werkt. Hij maakt zijn unieke beelden van kienhout uit Nij Beets en De Veenhoop (Friesland). Het meest voorkomend in deze omgeving zijn kienhout van eik en grove den.
Zijn beelden roepen veelal direct tastbare gevoelens van oerkracht, puurheid en herkenning op, en brengen de fantasie op dreef door hun organische vormen. Zo komt hij tot zijn uitspraak:

Lees meer
Janneke de Boer

Margriet van veen
 

Margriet van Veen is een kunstenares afkomstig uit Beetsterzwaag.  Margriet smeedt zilveren sieraden en heeft een grote eigentijdse duurzame collectie gemaakt. Laat je raken, door de unieke ontwerpen. Een groot deel van de collectie is duurzaam gemaakt van gerecycled zilver.  Op haar website staat een klein deel van de collectie: www.vitadesign.nl. Vita design staat voor 'la dolce vita', hetgeen 'het goede leven' betekent. Het goede leven is voor Margriet onder andere het creëren van unieke sieraden, op een duurzame wijze voor het behoud van onze planeet. Voor u misschien het genieten van het gecreëerde?

Lees meer
Janneke de Boer

Kunsthuis Syb 
Carmen Schabracq: Duvelbanner

Kunstenaar Carmen Schabracq verbleef eind 2021 in Kunsthuis SYB waar ze leerde vlechten met wilgentenen en zich verdiepte in lokale geschiedenissen, volksverhalen en oude mythes en sagen van Friesland. De verhalen verwerkte ze in schilderijen en gevlochten maskers. Een vertrekpunt in haar onderzoek was haar fascinatie voor de duivel; een archetype waar Carmen vaker mee werkt. Tijdens het Kunstweekend presenteert Carmen haar werk en maakt ze nieuwe sculpturale maskers van wilgentenen. 

Lees meer

Janneke de BoerMajke Lüthi

Majke Lüthi, die opgroeide in Beetsterzwaag en inmiddels in het westen woont, schrijft onder de naam Lichtgedicht gedichten die ze zelf of in samenwerking met andere kunstenaars vormgeeft. Het eindresultaat is zeer divers; van etsen tot zeefdrukken en van fotografie tot inkttekeningen. Inspiratie cvoor haar gedichten vindt zij in de natuur, spontane ontmoetingen, kunst, familie en, hoe kan het ook anders, de liefde. Het idee voor de Posterpaden kreeg Majke tijdens de laatste lockdown. ''Als beginnend kunstenaar is het sowieso een uitdaging om je werk getoond te krijgen aan publiek, maar in een lockdown een naam opbouwen is al helemaal lastig. Om de zinnen te verzetten ben ik op een avond met een bevriend kunstenaarskoppel ons werk gaan plakken in het centrum van Rotterdam. Er blijkt een heel enthousiaste street art community te bestaan, maanden later nog ontving ik via Instagram foto's van onze gespotte posters. Ik vond dit zo insprirerend dat ik verder ging fantaseren over kunst plakken in de buitenlucht, niet alleen die van mijzelf, maar ook die van anderen. 

Lees meer
Janneke de Boer


Jan Kleefstra, Christiaan Kuitwaard – VELDWERK. 

Eigenlijk is het simpel. Nederland is een van de dichtst bevolkte landen ter wereld. Nederland is klein, en toch is Nederland de op een na grootste landbouwexporteur van de wereld. Dat heeft een prijs. Het landschap en de natuur betalen die prijs. Van alle landen in Europa is in Nederland de biodiversiteit het laagst. Er moet dus iets gebeuren. Wij kunnen en willen niet leven in een omgeving waar geen plaats is voor andere aardbewoners naast onszelf en onze landbouwdieren. In VELDWERK kunt u verhalen lezen van betrokken mensen die dit probleem vanuit hun eigen expertise bekijken. Van vertegenwoordigers van de zuivelindustrie en LTO  tot wetenschappers en een biologisch-dynamische boer. Daarnaast bevat het boek teksten en waterverven van dichter Jan Kleefstra en kunstenaar Christiaan Kuitwaard, die gedurende een jaar op diverse locaties in Fryslân ter plekke in de openlucht zijn gemaakt.

Lees meer

Janneke de Boer

Alie Popkema - Scholenproject

---

Lees meer
Janneke de Boer

Ellen Zwanenburg

Kunstvorm Sumi E 
"In Sumi E komt voor mij alles bij elkaar; mijn interesse, kennis en ervaring in Tai Chi Qigong, Mindful art en levenskunst.  Het gaat in deze kunst niet om het resultaat, maar het oefenen en aandachtig aanwezig zijn. Alle materiaal dat gebruikt wordt bij Sumi e is vergankelijk, puur natuur en kwetsbaar. Bij het verwerken van je werk kan het gemakkelijk beschadigd raken. Als dat gebeurt is juist het proces van weer loslaten de grote kunst; loslaten van gehechtheid aan het eindresultaat.  In Sumi E probeer ik te werken vanuit rust en leegte. De leegte zoals bekend in het Taoïsme; de leegte maar tevens de moeder van alle mogelijkheden.  Je kunt kennis maken met deze manier van werken tijdens het kunst weekend door deel te nemen aan een mini workshop. De pruimenbloesem komt hierbij aan bod.   

Lees meer

Janneke de Boer

Revalidatie Friesland

Laat je zien wat je kun(s)t
Op 2 en 3 juli vormt Revalidatie Friesland opnieuw het toneel voor vele kunstenaars. Tijdens het Kunstweekend laten ruim 17 exposanten hun werk zien. De creaties, waaronder schilderijen, tekeningen en keramiek en beelden, symboliseren prachtig ons motto 'Laat zien wat je kunt'. Voor dit weekend plaatsen we in dat laatste woord een extra s.

Lees meer

Janneke de Boer

Pop-up “Ontdek je talenten”

Talent… Iedereen heeft het. Wil jij weten wat jouw talenten zijn? Ga dan met een talentenfluisteraar op onderzoek uit naar jouw talent. Vaak zit je talent verstopt in iets wat je heel erg leuk vindt. Waarmee je bijna niet kunt stoppen als je er eenmaal aan begint. De talenten zijn niet allemaal even makkelijk te vinden, maar wel altijd waardevol. Doen waar je blij van wordt geeft zelfvertrouwen, veerkracht en plezier! De pop-up vindt plaats op zaterdag 2 juli tussen 10:00 en 17:00 uur  in de tuinen van Lyndensteyn (revalidatie Friesland). Deze pop-up is geïnitieerd door KEK2 en Keunstwurk. KEK2 opereert onder de vlag van de provinciale culturele instelling Keunstwurk, de expertise- en adviesorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en professionele kunst in Friesland.

Lees meer

 

 

Contact

Stichting Kunstweekend Beetsterzwaag
Centraal gelegen
Beetsterzwaag


Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Geplaatst op: 2019-08-29

Jaaa! Na een zomerstop beginnen we in september weer met bekende activiteiten in onze Culturele Hoofdstraat! Denk aan het Filmhuis: elke laatste woensdag van de maand draaien we 3 verschillende films in 'Ons ...

Lees meer Meer nieuws
Kunstweekend Beetsterzwaag 22&23 juni

Kunstweekend Beetsterzwaag 22&23 juni

Geplaatst op: 2019-06-02

  Kunstweekend Het tweedaagse beeldendekunstfestival in Beetsterzwaag, dit jaar op 22 en 23 juni, kent maar één vastigheid: het decor. De Hoofdstraat met links en rechts de overtuinen is o...

Lees meer Meer nieuws

Sponsoren

  • Bilderberg Landgoed Lauswolt
  • Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp
  • Dok23 - reclame / belettering / promotie
Bilderberg Landgoed Lauswolt Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp Dok23 - reclame / belettering / promotie