Loman-buitenexpositie

De buitenexpositie 'Jan Loman, veelzijdig kunstenaar' is in de Overtuin van het Lycklamahûs door Historisch Beetsterzwaag ingericht. Jan Loman (1918) woonde vanaf 1963 tot aan zijn overlijden in 2006 in Beetsterzwaag. Hij maakte schilderijen, grafiek, collages en haiku's. Op prieeltjes in het park staan teksten, foto’s, toelichtingen over zijn leven en werk. Zijn kunstwerken worden op ware grootte afgebeeld.

De Opsterlandse kunstenaar Jan Loman (1918-2006) heeft een groot en divers oeuvre nagelaten. Jan Loman is in 1918 in Bolsward geboren en groeide op in Gorredijk. Na studie en werk elders, is Loman in 1963 neergestreken in Beetsterzwaag, waar hij tot zijn overlijden in 2006 woonde en werkte. Hij was beeldhouwer, graficus, schilder en dichter.

Het bekendste werk van Jan Loman is ongetwijfeld het logo dat hij ontwierp voor de Waddenvereniging en dat bekend is geworden door de poster "Wees wijs met de Waddenzee". Hij ontwierp dit logo in 1965 en het is nu – bijna 60 jaar na dato - nog steeds actueel en in gebruik bij de Waddenvereniging.

Steeds heeft Loman een sterke band onderhouden met het Waddengebied en Schiermonnikoog in het bijzonder. Ook Noorwegen had een speciale plek in zijn hart. Wad, water en bergen zijn vaak duidelijk herkenbaar in zijn grafisch werk.
De natuur is tevens zijn inspiratie geweest bij het maken van haiku’s, een vorm van Japanse dichtkunst van drie regels die een ogenblikervaring uitdrukt. Haiku’s van zijn hand zijn in Beetsterzwaag, maar ook op Schiermonnikoog en in andere plaatsen te vinden, zelfs in Noorwegen.

In Beetsterzwaag zijn diverse kunstwerken van hem te vinden. Vandaar dat Historisch Beetsterzwaag deze zomer aandacht aan deze veelzijdige kunstenaar wil besteden door een buitenexpositie. Priëlen in de overtuin van het Lycklamahûs nemen de bezoekers mee in zijn leven en werk. Er zijn nevenactiviteiten gepland, zoals rondwandelingen, waarin de deelnemers op zijn kunst worden geattendeerd.

In Beetsterzwaag is de expositie gratis toegankelijk. Openingstijden dagelijks van 08:00 tot 20:00 uur.

Kalender

Datum: vanaf 18 juni 2024
Einde: 30 september 2024
Open dagelijks: van 8:00 tot 20:00 uur
Locatie: in park de Overtuin Lycklamahûs, tegenover Hoofdstraat 80, Beetsterzwaag

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief van Culturele Hoofdstraat houden we je op de hoogte van nieuws en culturele evenementen in Beetsterzwaag.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Loman-buitenexpositie
T
Beetsterzwaag

Meer evenementen van deze organisatie

Voorkom sloop van het Lomanhuis in Beetsterzwaag

Voorkom sloop van het Lomanhuis in Beetsterzwaag

Geplaatst op: 2022-08-21

Historische panden als het Lomanhuis zijn cultureel van groot belang voor Beetsterzwaag. Het Friese dorp profileert zich als ‘Culturele Hoofdstraat van Europa’. Daarin mag de monumentale kunstenaarswon...

Lees meer Meer nieuws
Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Geplaatst op: 2019-08-29

Jaaa! Na een zomerstop beginnen we in september weer met bekende activiteiten in onze Culturele Hoofdstraat! Denk aan het Filmhuis: elke laatste woensdag van de maand draaien we 3 verschillende films in 'Ons ...

Lees meer Meer nieuws

Sponsoren

  • Bilderberg Landgoed Lauswolt
  • Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp
  • Dok23 - reclame / belettering / promotie
Bilderberg Landgoed Lauswolt Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp Dok23 - reclame / belettering / promotie

Wat kost het?

gratis