Eja Siepman van den Berg Fighting Time with Marble

Projectruimte Hoofdstraat 17 brengt onder de titel ‘Fighting Time with Marble’ een aantal marmeren en bronzen beelden samen van Eja Siep- man van den Berg.
Afgelopen jaar was voor beeldhouwster Eja Siepman van den Berg een bijzonder drukke periode met op elkaar volgende tentoonstellingen met onder meer een deelname aan TEFAF Maastricht, ArtZUID Amsterdam, KunstRAI Amsterdam, PAN Amsterdam en beeldentuin De Havixhorst, Schiphorst, (‘Charlotte van Pallandt, Eja Siepman van den Berg en Maja van Hall’).
De bijzonder grote belangstelling voor het werk van Eja Siepman van den Berg is mede te danken aan de prestisieuze Koningin Wilhelmina prijs, die Siepman van den Berg in 2018 mocht ontvangen. Naast een een ring naar het ontwerp van Katja Prins omvatte de Koningin Wil- helmina prijs ook een solotentoonstelling ‘Schoonheid in Stilstand’ in het museum CODA te Appeldoorn. Tevens werd er een opdracht verleend voor een nieuw te ontwerpen beeld in het nabijgelegen Sprengenpark. De onthulling van het beeld ‘Venere Matraia’ vond plaats op 3 juni 2018.
1/3

Studio Stagetti
Tijdens de periode 2016 - 2019 ontstonden verschillende nieuwe beelden in marmer en brons. Voor de realisatie en afwerking van haar marmeren beelden verblijft ze regelmatig in Pietrasanta, de stad van de ‘heilige steen’ in Italië, waar ze sinds 2016 samenwerkt met Studio Stagetti.
Het kunstenaarsstadje dat zich nestelde aan de voet van de Apuaanse Alpen aan de Ligurische zee, telt bijna 25.000 inwoners. Tien kilometer ten noorden van Pietrasanta ligt Carara waar de bergwanden bedekt lijken met een permanente sneeuwlaag die worden veroorzaakt door de open steen- groeven waaruit het witte wereldberoemde marmer gedolven wordt. De marmerwinning dateert al uit de oudheid. De inwoners van de nabijgelegen Etruskische stad Luni (gewijd aan de maangodin) hadden hier reeds hun groeven. 70 jaar voor Chr. werd het witte goud door de Romeinen uit de ber- gen gehakt. Wanneer Michelangelo in 1501 de opdracht krijgt om zijn David te kappen selecteert hij zijn marmer in Carara. Vandaag wordt die traditie verder gezet en komen verschillende hedendaagse kunstenaars naar de streek om hier hun beelden te realiseren.
In de verschillende werkplaatsen (laboratorio) vindt de samenwerking plaats tussen de ambachtsmannen (artisani) met hun vakmanschap en de kunste- naars met hun kunstzinnige inbreng.
Over de kunstenaar; fragment juryrapport Wilhelminaring 2018
Eja Siepman van den Berg (Eindhoven, 1943) volgde haar opleiding aan de Rijksakademie te Amsterdam (1962-1967). Haar carrière nam meteen al een vlucht toen ze in 1967 de Prix de Rome won.
Haar werk is vertegenwoordigd in zowel museale als privé collecties. Op vele plekken in de openbare ruimte zijn haar beelden te bewonderen. Volgens de jury straalt haar werk ‘een verfijnd en verstillend evenwicht uit’. Haar beelden zijn ‘tijdloze bakens in de ruimte om ons heen, troostend bijna’.
Als beeldhouwer is zij verwant aan het gedachtegoed van Charlotte van Pallandt, destijds een van de weinige vrouwen die zich ferm staande hield in een door mannen gedomineerde beeldhouwwereld. In 1978 was ze de eerste winnaar van de Charlotte van Pallandtprijs, een nationale prijs voor jong talent tot 35 jaar. De daarop volgende decennia is zij haar talent blijven bewijzen. In elke fase van haar leven is haar werk relevant gebleken en van een hoogstaande kwaliteit gebleven. De jury spreekt waardering uit voor de rol die Eja Siepman van den Berg heeft gespeeld in het doorzetten van de lijn van de figuratie.

Kalender

Eja Siepman van den Berg Fighting Time with Marble
Opening zondag 16 februari 2020
14:30 - inloop.
15:00 - ontvangst door Koos Hoogland namens Stichting Beheer Beelden collectie Eja Siepman van den Berg.
15:10 - opening door Bert Looper, directeur Tresoar, Leeuwarden.
15:30 - voordracht gedicht: Peter van Lier schreef in opdracht voor deze tentoonstelling een gedicht. Hij publiceerde een groot aantal dichtbundels. Zijn jongste bundel ‘Laaglandse remedies’ werd gepubliceerd in 2016. Een nieuwe bundel zal in het voorjaar van 2020 verschijnen bij de Wereldbiblio- theek
15:35 - bezichtiging tentoonstelling onder het genot van Italiaanse hapjes en dranken.

Te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00-18:00uur

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief van Culturele Hoofdstraat houden we je op de hoogte van nieuws en culturele evenementen in Beetsterzwaag.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Eja Siepman van den Berg Fighting Time with Marble
T
E

Meer evenementen van deze organisatie

Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Geplaatst op: 2019-08-29

Jaaa! Na een zomerstop beginnen we in september weer met bekende activiteiten in onze Culturele Hoofdstraat! Denk aan het Filmhuis: elke laatste woensdag van de maand draaien we 3 verschillende films in 'Ons ...

Lees meer Meer nieuws
Kunstweekend Beetsterzwaag 22&23 juni

Kunstweekend Beetsterzwaag 22&23 juni

Geplaatst op: 2019-06-02

  Kunstweekend Het tweedaagse beeldendekunstfestival in Beetsterzwaag, dit jaar op 22 en 23 juni, kent maar één vastigheid: het decor. De Hoofdstraat met links en rechts de overtuinen is o...

Lees meer Meer nieuws

Sponsoren

  • Bilderberg Landgoed Lauswolt
  • Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp
  • Dok23 - reclame / belettering / promotie
Bilderberg Landgoed Lauswolt Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp Dok23 - reclame / belettering / promotie

Wat kost het?