Kunstenaars

Janneke de BoerMajke Lüthi

Majke Lüthi, die opgroeide in Beetsterzwaag en inmiddels in het westen woont, schrijft onder de naam Lichtgedicht gedichten die ze zelf of in samenwerking met andere kunstenaars vormgeeft. Het eindresultaat is zeer divers; van etsen tot zeefdrukken en van fotografie tot inkttekeningen. Inspiratie cvoor haar gedichten vindt zij in de natuur, spontane ontmoetingen, kunst, familie en, hoe kan het ook anders, de liefde. Het idee voor de Posterpaden kreeg Majke tijdens de laatste lockdown. ''Als beginnend kunstenaar is het sowieso een uitdaging om je werk getoond te krijgen aan publiek, maar in een lockdown een naam opbouwen is al helemaal lastig. Om de zinnen te verzetten ben ik op een avond met een bevriend kunstenaarskoppel ons werk gaan plakken in het centrum van Rotterdam. Er blijkt een heel enthousiaste street art community te bestaan, maanden later nog ontving ik via Instagram foto's van onze gespotte posters. Ik vond dit zo insprirerend dat ik verder ging fantaseren over kunst plakken in de buitenlucht, niet alleen die van mijzelf, maar ook die van anderen.
Locatie: Lycklama Tuin

Lees meer
Janneke de Boer

Johannes Bosgra

Johannes Bosgra's (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Hij maakt verstilde beelden op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Tijdens het kunstweekend presenteert hij acht werken uit zijn serie Murmurations in de hal van het monumentale pand Huize Lyndenstein. Een passende plek, want tegenover dit adellijke huis ligt de overtuin aangelegd door tuinarchitect Roodbaard in 1832. Deze bevat waarschijnlijk ook bomen gekweekt door zijn voorouders. Bij Harinxma State, iets verderop in de hoofdstraat, weten we dat zeker vanwege de plantlijst van Okke Tietes Bosgra uit 1869 uit het Bosgra familiearchief bij Tresoar.

Een grote zwerm van één miljoen spreeuwen vliegen als zwarte pentekeningen in een subliem muzikaal ritme tegen een diepblauwe lucht in de nieuwe serie Murmurations van Johannes Bosgra. Gefascineerd door de duizelingwekkende, complex gecoördineerde patronen van dit spreeuwenballet, voelde hij zich gedwongen om deze serie te maken. De spreeuwen vormen abstracte landschappen in de lucht in een perfecte choreografie. Voor de serie Murmurations heeft Johannes veel prijzen ontvangen, o.a. de titel 'Natuurfotograaf van het jaar' bij de Prix de la Photographie Paris en goud bij de Moscow International Foto Awards. Daardoor is deze serie tentoongesteld in onder andere Parijs, Moskou, Rotterdam en San Francisco en later dit jaar in Sydney op het Head On Photo Festival.
Locatie: Voorhuis Lyndenstein

Lees meer
Janneke de Boer

Anne fie Salverda

Anne Fie Salverda is een animator en beeldend kunstenaar uit Leeuwarden met een fascinatie voor het vastleggen van de wereld om haar heen. Ze zoekt de grenzen van de verbeelding op door de wereld in haar werk te citeren maar ook te verdraaien en extraheren. Met haar poetische animatie kunst heeft ze het uitgangspunt om non-verbaal een verhaal te vertellen die open is voor eigen interpretatie. Anne Fie haar werk zal te zien zijn in Ons Huis en tijdens de kerkdienst op zondag 3 juli.
Locatie: Ons Huis

Lees meer
Janneke de Boer

Patricia Heuker of Hoek

Fragile serie
Smog, Flood en Plastic gaan over de kwetsbaarheid van de natuur en daarmee de breekbaarheid van het leven en van ons. De stukken laten de impact zien van ons (wan)gedrag op onze planeet, waarmee we uiteindelijk onze kinderen schaden. Ik heb zelf 2 tienerdochters die zich zorgen maken over de toekomst en leefbaarheid van de aarde. Hun schoonheid, puurheid en kracht contrasteren met het toekomstbeeld van de planeet maar geeft tegelijkertijd hoop dat deze nieuwe generatie het tij zal keren. Patricia Heuker of Hoek is een Nederlandse fotograaf, met veelal de aandacht voor ontwikkelingen die het leven van de volgende generatie beïnvloeden. Haar focus ligt op de interventie van de mensheid met de planeet, op opgroeien in een digitale wereld en andere belangrijke kwesties die de wereld en toekomst van kinderen bepalen. 'Als kunstenaar maak ik beelden die spreken over de kwetsbaarheid van de natuur, van het leven, van ons. Mijn onderwerpen lijken gemakkelijk beschadigd, gebroken of beschadigd, maar ze hebben veel kracht in zich. Een deel van het creatieproces is om mijn tienerdochters te zien opgroeien tot sterke, zichzelf respecterende, zorgzame meisjes.'.
Locatie: Voorhuis Lyndenstein

Lees meer
Janneke de Boer

Janneke de Boer

Voor elke gelegenheid is er een lied en met haar eigen nummers en haar eigen sound wil Janneke de mensen raken, vermaken en verbinden, dit omdat muziek zoveel meer is dan een tekst of een melodie. Muziek neemt je mee op reis of mee terug naar die ene herinnering of dat bijzondere gevoel. Janneke neemt je mee en ze doet dit door eigen nummers en covers te zingen (en zelf te begeleiden op ukelele en gitaar) zowel in het Frysk, Nederlands en Engels. Sinds 2016 schrijft en zingt Janneke haar eigen nummers. Janneke de Boer deed twee keer mee met het Fryske Sjongfestival 'Liet' en won in 2016 met het nummer Myn leafde foar dy de 'Ivan van Pelt’ publieksprijs. Ook werd dit nummer genoteerd in de Fryske Top 100. Vele optredens volgden en ook het schrijven van eigen nummers nam vastere vormen aan. Geniet en laat je raken door Janneke haar warme stem.
Locatie: Tuin Tropische kas - zondag

Lees meer
Janneke de Boer

Jelle Schotanus

Jelle Schotanus toont met zijn schilderijen het Friese landschap in oerstaat. 
Je kunt hem regelmatig vinden in veengebieden. Op het doek verrijkt hij zijn liefde voor het prachtige landschap met zijn eigen beleving.  Veenzwart, vaalgrijs en het riet plat door de wind.  Dat alles en meer is te zien op de kunstroute Beetsterzwaag. Komt dat zien!  
Locatie: Kerkepad Oost 10 in Beetsterzwaag Zaterdag 2 en 3 jul van 11:00 tot 17:00

Lees meer
Janneke de Boer

Leo Maarleveld

De Sagger firing. Keramiek blijft me uitdagen en verrassen. De mogelijkheden zijn zo divers. Dit laag gestookte aardewerk is mijn favoriet vooral door het werken met vuur. Deze manier van werken is intensief en vraagt veel tijd. Voor de decoratie kan je alles gebruiken, als ik langs het strand loopt neem ik b.v. zeewier mee. Staalwol of dun koperdraad geven ook prachtige effecten in deze manier van werken.
Locatie:

Lees meer
Janneke de Boer

Japke Weij

Bij het thema “Laat je raken” denk ik het eerst aan klimaatverandering, uitstervende plant- en diersoorten, smeltende ijskappen en stijgende zeespiegel, uitputting van onze aarde met dramatische gevolgen. Nu ik inmiddels beppe ben geworden vraag ik me af hoe ziet de toekomst van ons kleinkind eruit? Wat voor wereld laten wij achter voor de volgende generaties?In mijn schilderijen heb ik dit thema verbeeld. Realistische werken waarbij het mij gaat om een sfeer van verstilling en vervreemding. Kunst is misschien niet dé oplossing, maar kan ons de ogen wél openen.
Locatie: St. Martenskerk

Lees meer
Janneke de Boer

Angelien Geerligs

Angelien Geerligs, autodidact schilder, zij houdt van het platteland met haar mooie landschappen, dieren en bloemen. Ook in abstract werk kan Angelien zich heerlijk uitleven om met verschillende materialen zoals stenen, structuurpasta, papier  in haar schilderij te verwerken.
Locatie:

Lees meer
Janneke de Boer

Hendrika Lageveen

------

Lees meer
Janneke de Boer

Agnes

Schilderijen van puretruetulipsa of Agnesland, zijn ontstaan na vele intense zware en mooie jaren. Verschillende verhalen op verschillende formaten zeildoeken. Ze vormen samen een geheel, beginnend bij de draken energie of kali, de vulkaan uitbarsting. Figuurlijk waar we ons nu in bevinden als mensheid op deze aarde.
Agnes heeft een creatief therapeutische achtergrond en is moeder van 4 kinderen in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar, haar grootste inspiratiebron.
Locatie: Overtuin

Lees meer
Janneke de Boer

Ute Kaiser

Kun je vliegen?
Je hebt alles in je, om na elke val iets hoger op te stijgen, net zo lang tot je kunt vliegen! Laat je raken door fantasievol muziektheater met prachtige klanken, verrassende kostuums en kleurrijke beelden vol fantasie, spel en verwondering. Dansperformer Ute Kaiser (enJOYcreation) en de cursuskinderen van LE(e)Fdans en Regenboogkunst spreiden hun vleugels uit, om je mee te nemen in een wereld waar alles kan! Samen met zangeres Cornelia van Arti Vocaal gaan ze een verrassende interactie aan met de natuur, het publiek, inspirerende kostuums en kunstwerken. Ute Kaiser.
Locatie: Overtuin

Lees meer
Janneke de Boer

Joke Ket

De eerste verre reis naar Azië ging naar Vietnam. Wat een wereld, wat een bijzonder land met zeer vriendelijke en behulpzame mensen. Het reizen heeft dezelfde invloed als het schilderen. Als je eenmaal hebt geproefd, ben je meteen verslaafd! Inmiddels heb ik vele reizen gemaakt in Azië maar ook naar Afrika en Mexico.De geschilderde reisimpressies kun je op deze website vinden evenals enige reisverslagen. Schilderen is echter niet alleen afhankelijk van reizen. Ook Nederland en Friesland in het bijzonder is voor mij een bron van inspiratie. De weidsheid van het landschap en het licht bij de Waddenzee doet mij elke keer weer mijn penseel pakken. Het samenvoegen van SCHILDEREN en REIZEN is geworden Schildereizen.

Lees meer
Janneke de Boer

Natalie de Klijn

Naast mijn werk als VOICE-OVER / STEMACTRICE zocht ik ooit een creatieve vrije tijds bestedingen. Het overlijden van mijn toenmalige jachthond, een Vizsla, gaf de doorslag.  Het vereeuwigen van dat wat mij lief is. En zo kwam mijn eerste bronzen beeldje tot stand. ​Boetseren is mijn hoofd leegmaken. Het geeft rust en ontspanning. ​Met een kleine voorkeur voor honden, maak ik in mijn atelier VRIJ WERK en zeer regelmatig en met enorm veel liefde en plezier WERK IN OPDRACHT.  Bij elke beeld streef ik niet alleen naar een hoge aaibaarheidsfactor, ook probeer ik steeds weer de uitdrukking, beweging en herkenbaarheid zo dicht mogelijk te benaderen. De ziel te raken. Het brons tot leven brengen. 
Locatie:

Lees meer
Janneke de Boer

Geert Schuurman

Ik maak realistische beelden van in Nederland voorkomende vogels. Handgemaakt van keramiek op 1040 graden gebakken voor binnen en op 1200 graden voor buiten.

Lees meer
Janneke de Boer

Roel Alkema

Roel Alkema (1946)  is beeldend kunstenaar en woont in Beetsterzwaag (Fr.). Na beëindiging van zijn loopbaan als Neerlandicus aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) volgde hij de schildersopleiding aan de Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen. Die rondde hij af in 2013  met het station als thema: een centrum van verbinding, dynamiek, beweging en verstilling, maar ook van architectuur en nostalgie.

Lees meer
Janneke de Boer

Anne-Marie van Veen

In Anne-Marie van Veen haar werk zie je de “Verstilde emotie’’ waarbij het Wad en het Waddengebied een onuitputtelijke inspiratiebron zijn.

Lees meer
Janneke de Boer

Lydia Jongbloed

-----

Lees meer
Janneke de Boer

Corrie Schrier

Mijn drijfveer en mijn motivatie komen voort uit wat ik van het leven heb geleerd; altijd weer word ik gegrepen door de kwetsbaarheid van de mens maar ook de enorme veerkracht en inspiratie om de spanningen van het leven aan te kunnen. Dit roept bij mij de emoties op waaruit mijn kunstwerken voortkomen. Het zijn juist die warme en sprekende kleuren die deze emoties weerspiegelen; soms  zijn het de heftige  kleuren die op de voorgrond treden,  maar ook de serene weergave vind je in mijn werk terug. Het zijn vooral mijn objecten van glas waarin die warme kleuren zijn terug te vinden; uitingen van dankbaarheid maar ook respect voor het leven.

Lees meer
Janneke de Boer

Folkert Hans Tolsma
 

Geboren in een muzikaal nest, opgegroeid met muziek van Phil Collins en al heel jong gestart met trompet spelen. Folkert-Hans draagt zijn passie voor muziek al zijn hele leven met zich mee. Zijn kwaliteiten heeft hij ontwikkeld bij Crescendo, Mealox, Lays, The Tailgators en Rintje Kas orkest. Als solo artiest treedt hij met zijn eigen repertoire door het hele land op. Met zang, trompet en saxofoon zet hij elke tent op zijn kop, maakt hij elke gelegenheid uniek en zorgt hij voor de juiste sfeer. In 2014 heeft Folkert-Hans zijn tweede single ‘Cha cha cha’ uitgebracht, een vrolijke meezinger die hetzelfde jaar al hoog scoorde in de Fryske Top 100!
Locatie: verplaatst zich

Lees meer
Janneke de Boer

Gerard Dijkstra

Gerard is in Nederland één van de weinige kunstenaars die met dit materiaal werkt. Hij maakt zijn unieke beelden van kienhout uit Nij Beets en De Veenhoop (Friesland). Het meest voorkomend in deze omgeving zijn kienhout van eik en grove den.
Zijn beelden roepen veelal direct tastbare gevoelens van oerkracht, puurheid en herkenning op, en brengen de fantasie op dreef door hun organische vormen. Zo komt hij tot zijn uitspraak:

Lees meer
Janneke de Boer

Margriet van veen
 

Margriet van Veen is een kunstenares afkomstig uit Beetsterzwaag.  Margriet smeedt zilveren sieraden en heeft een grote eigentijdse duurzame collectie gemaakt. Laat je raken, door de unieke ontwerpen. Een groot deel van de collectie is duurzaam gemaakt van gerecycled zilver.  Op haar website staat een klein deel van de collectie: www.vitadesign.nl. Vita design staat voor 'la dolce vita', hetgeen 'het goede leven' betekent. Het goede leven is voor Margriet onder andere het creëren van unieke sieraden, op een duurzame wijze voor het behoud van onze planeet. Voor u misschien het genieten van het gecreëerde?

Lees meer
Janneke de Boer

Kunsthuis Syb 
Carmen Schabracq: Duvelbanner

Kunstenaar Carmen Schabracq verbleef eind 2021 in Kunsthuis SYB waar ze leerde vlechten met wilgentenen en zich verdiepte in lokale geschiedenissen, volksverhalen en oude mythes en sagen van Friesland. De verhalen verwerkte ze in schilderijen en gevlochten maskers. Een vertrekpunt in haar onderzoek was haar fascinatie voor de duivel; een archetype waar Carmen vaker mee werkt. Tijdens het Kunstweekend presenteert Carmen haar werk en maakt ze nieuwe sculpturale maskers van wilgentenen. 

Lees meer

Janneke de BoerHana Vendlová

Hana Vendlová, afgestudeerd Masterstudent schilderkunst aan de Klassieke Academie te Groningen (2016). Winnaar van de 'Prix de Norvege' 2016, uitgereikt door een vakjury bestaande uit Rein Pol, Henk Helmantel en Tom Hageman. Hana’s werk onderscheidt zich door indrukwekkende beelden en composities, welke versterkt worden door opkomende emotionele reacties op de natuurlijke omgeving. Dit maakt elk werk een verkenning die kan worden gelezen als textuur, vorm, structuur en gebruik van kleur met elk een eigen karakter.  ​

Lees meer
Janneke de Boer


Jan Kleefstra, Christiaan Kuitwaard – VELDWERK. 

Eigenlijk is het simpel. Nederland is een van de dichtst bevolkte landen ter wereld. Nederland is klein, en toch is Nederland de op een na grootste landbouwexporteur van de wereld. Dat heeft een prijs. Het landschap en de natuur betalen die prijs. Van alle landen in Europa is in Nederland de biodiversiteit het laagst. Er moet dus iets gebeuren. Wij kunnen en willen niet leven in een omgeving waar geen plaats is voor andere aardbewoners naast onszelf en onze landbouwdieren. In VELDWERK kunt u verhalen lezen van betrokken mensen die dit probleem vanuit hun eigen expertise bekijken. Van vertegenwoordigers van de zuivelindustrie en LTO  tot wetenschappers en een biologisch-dynamische boer. Daarnaast bevat het boek teksten en waterverven van dichter Jan Kleefstra en kunstenaar Christiaan Kuitwaard, die gedurende een jaar op diverse locaties in Fryslân ter plekke in de openlucht zijn gemaakt.

Lees meer

Janneke de Boer

Alie Popkema - Scholenproject

Alie gaat met de basischool kinderen van De Finne aan de slag met een installatie van bamboe en draden. Waarin de leerlingen hun talenten laten zien. Welke talenten en hoe? Anders dan verwacht...
Locatie: Tuin Lycklematuin

Lees meer
Janneke de Boer

Ellen Zwanenburg

Kunstvorm Sumi E 
"In Sumi E komt voor mij alles bij elkaar; mijn interesse, kennis en ervaring in Tai Chi Qigong, Mindful art en levenskunst.  Het gaat in deze kunst niet om het resultaat, maar het oefenen en aandachtig aanwezig zijn. Alle materiaal dat gebruikt wordt bij Sumi e is vergankelijk, puur natuur en kwetsbaar. Bij het verwerken van je werk kan het gemakkelijk beschadigd raken. Als dat gebeurt is juist het proces van weer loslaten de grote kunst; loslaten van gehechtheid aan het eindresultaat.  In Sumi E probeer ik te werken vanuit rust en leegte. De leegte zoals bekend in het Taoïsme; de leegte maar tevens de moeder van alle mogelijkheden.  Je kunt kennis maken met deze manier van werken tijdens het kunst weekend door deel te nemen aan een mini workshop. De pruimenbloesem komt hierbij aan bod.   

Lees meer

 

Janneke de Boer

Revalidatie Friesland

Laat je zien wat je kun(s)t
Op 2 en 3 juli vormt Revalidatie Friesland opnieuw het toneel voor vele kunstenaars. Tijdens het Kunstweekend laten ruim 17 exposanten hun werk zien. De creaties, waaronder schilderijen, tekeningen en keramiek en beelden, symboliseren prachtig ons motto 'Laat zien wat je kunt'. Voor dit weekend plaatsen we in dat laatste woord een extra s.

Lees meer

Janneke de Boer

Pop-up “Ontdek je talenten”

Talent… Iedereen heeft het. Wil jij weten wat jouw talenten zijn? Ga dan met een talentenfluisteraar op onderzoek uit naar jouw talent. Vaak zit je talent verstopt in iets wat je heel erg leuk vindt. Waarmee je bijna niet kunt stoppen als je er eenmaal aan begint. De talenten zijn niet allemaal even makkelijk te vinden, maar wel altijd waardevol. Doen waar je blij van wordt geeft zelfvertrouwen, veerkracht en plezier! De pop-up vindt plaats op zaterdag 2 juli tussen 10:00 en 17:00 uur  in de tuinen van Lyndensteyn (revalidatie Friesland). Deze pop-up is geïnitieerd door KEK2 en Keunstwurk. KEK2 opereert onder de vlag van de provinciale culturele instelling Keunstwurk, de expertise- en adviesorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en professionele kunst in Friesland.

Lees meer

Janneke de Boer

Maaike Gorter

Als ik buiten ben op zee dan voel ik me opgenomen worden in de ruimte en één worden met de natuur. Ik blijf om me heen kijken en laat de beelden door mijn hoofd gaan en ontdek dat ik oog krijg voor bijzondere momenten; een opvallende kleurverschuiving, één of andere ongerijmdheid in patronen van de zee, plotseling een opduikende rotsformatie in een vlakke zee... Of was dat bijzondere moment iets van angst, afstandelijkheid, een rilling of een diepere laag die aan de oppervlakte komt? Dit soort ervaringen leg ik schetsmatig vast in mijn scheepsjournaal zodat ik bij thuiskomst in mijn atelier die ervaringen weer voor ogen krijg. Mijn werk gaat over water, de diepzee, het onzichtbare, maar ook weer niet helemaal. Het gaat nog meer over het veranderlijke in en om ons heen... ' niets is immers wat het lijkt'. Juist dat alles plotsklaps kan omslaan en/of veranderen fascineert me, want ik ervaar veranderingen als een kans op nieuwe, onbekende vergezichten en ruimte waar van alles te ontdekken valt. Noem het een verhalende ruimte van landschappelijke ervaringen. Dat is de inspiratie voor mijn werk.
Locatie: Bij Gåva Scandinavisch design, Hoofdstraat 51, exposeer ik kleine muur- en staande objecten van 20 x 20 cm. Dit beeldende werk bevindt zich op het grensgebied van schilderkunst en fotografie.

Lees meer

Janneke de Boer

Koos van der Wal

Hoedenontwerper Koos van der Wal laat zich bij het maken van zijn creaties inspireren door de dingen om hem heen, dingen die hem raken. Mooie kleurencombinaties, grafisch werk, beeldende kunst, patronen in de natuur, muziek, architectuur, enz. Dat wat blijft hangen wordt gedurende het creatieproces omgezet in tijdloze ontwerpen waarbij het ene ontwerp het andere organisch opvolgt. Puur ambachtswerk. Van sculpturale tentoonstellingshoeden tot draagbare toegepaste kunst. Authentiek en perfect afgewerkt. Foto: Jan Kalma
Locatie: Voorhuis Lyndenstein

Lees meer

Janneke de Boer

Cornelia – Arti Vocaal

Verrassende klanken, aria’s en muziektheateracts van Cornelia (Cora den Oudsten) nemen je mee door de oevertuinen in een andere wereld. Speels gaat ze inspirerende interacties aan met de schilderijen van Agnes Schwerwacher, de kinderen van LE(e)Fdans, de dansperformance van Ute Kaiser en de klankmagie van Wout Eijkelkamp. Soms zit ze zomaar op een boom als een nachtegaal! Cornelia – creatief organisator, inspirator van zang en muziektheater bij Arti Vocaal en Tableaux Chantants. Haar missie:” De levenskracht van de schoonheid van dit bestaan overbrengen door de puur persoonlijke weergave via de stem en muziek.” Optredens zaterdag en zondag 13.30 uur en 15.30 uur in de oevertuin tegenover Lyndensteyn samen met enJOYcreation en LE(e)Fdans. Tevens improvisatie-acts op verschillende locaties.
Locatie: Overtuin

Lees meer

Janneke de Boer

Wout Eijkelkamp – magische klankreis

Wout bespeelt verschillende magische instrumenten, zoals handpan en didgeridoo: soms één voor één, soms tegelijk. Hij neemt je met zijn eigen composities mee op een muzikale reis: een ware ontdekkingstocht naar binnen en ver daarbuiten.” Hij gaat speels een interactie aan met de natuur en de kleurrijke schilderijen van Agnes Schwerwacher en de muziektheater acts van enJOYcreation en Arti Vocaal in de oevertuin tegenover Lyndensteyn. Tevens weeft hij fantasievol een mooi klank-bed voor de voorstelling KUN JIJ VLIEGEN? van de kinderen van LE( e)Fdans, enJOYcreation en Arti Vocaal: Zaterdag 2 juli, 13.30 uur en 15.30 uur in de oevertuin tegenover Lyndensteyn!
Locatie: Overtuin - zaterdag

Lees meer

Janneke de Boer

Petra Willems

...

Lees meer

Janneke de Boer

Petronella Tigler de Lange

...

Lees meer

Janneke de Boer

Circusschool de Hoogte

Droom jij ervan om artiest te worden? Heb je altijd al willen zweven aan de trapeze? Dan heb je nu de kans van je leven!
Wil je weten wat een loopkogel, tissu, rolabola of aerial ring is? Kom het uitproberen en ontdek waar jij talent voor hebt!

Haal je jongleerballetjes, je diabolo of je éénwieler maar tevoorschijn! Heb je die niet? Geen nood!
Circusschool de Hoogte komt met haar speciale Circomobiel vol spannende circusspullen naar je toe!

Lees meer

Janneke de Boer

Carola Witteveen

...

Lees meer

Janneke de Boer

Truus van Dalsem

....

Lees meer

Janneke de Boer

Jan Loman

Jan Loman, dichter, fotograaf, beeldend kunstenaar en vormgever, werd geboren in 1918 in Bolsward en ging op school in Gorredijk en Heerenveen. Daarna wilde hij naar de Rijksacademie in Amsterdam, maar zijn vader stuurde hem naar Delft om geodesie te studeren - een zekerder toekomst! Hij is dan ook als civiel landmeter in dienst geweest bij het Kadaster in Leeuwarden, in Ned.-Indie, in Arnhem en tenslotte in Groningen. In 1962 is hij neergestreken in Beetsterzwaag. Steeds heeft Loman een sterke band onderhouden met het Waddengebied en Schiermonnikoog in het bijzonder. Vlak na zijn eindexamen HBS bezocht de jonge Loman in 1936 het toen pas geopende Gemeentemuseum in Den Haag. De architectuur van Berlage en het lijnenspel van de schilderijen van Piet Mondriaan hebben zijn artistieke richting bepaald. Want kunstenaar is Loman toch altijd geweest. In zijn Groningse tijd vond hij aansluiting bij de kunstenaarsgroep NU. Het meest bekend is Loman door zijn grafisch werk, o.a het logo "Wees wijs met de Waddenzee". Hij heeft een lintje (koninklijke onderscheiding) gekregen: hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau op 29-4-1975. In 2006 is Jan Loman overleden.. Werken van Loman bevinden zich oa in het Groninger Museum, het Fries Museum, Museum Belvédère, het Haags Gemeentemuseum, Museum het Princessehof te Leeuwarden, Museum Drachten, in de TU Delft, op Schiermonnikoog en in Beetsterzwaag en in Noorwegen (o.a. Nesvåg in het Sjo og Motor Museum).
Locatie: Oude school

Lees meer

Janneke de Boer

Arnold en Leone Wuite - Schilderijen

...

Lees meer

Janneke de Boer

Eja Siepman van den Berg - Projectruimte-Hoofdstraat17

De tentoonstelling 'Tussen traditie en essentie - Het beeldend universum van Eja Siepman van den Berg' besteedt aandacht aan uiteenlopende aspecten van het fascinerende beeldhouwkundige oeuvre van Eja Siepman van den Berg (1943).  De expositieruimte van Projectruimte-Hoofdstraat17 in Beetsterzwaag toont een retrospectief overzicht van haar rijke oeuvre, met sculpturen uit de jaren 1964 tot en met 2022. www.ejasiepmanvandenberg.com
Projectruimte-Hoofdstraat17 is gevestigd in een statig blokvormig gebouw dat in 1837 gebouwd werd als Grietenij van Opsterland. Grietman was toen de benaming voor burgemeester. Een Grietenij was een voorloper van de huidige Nederlandse gemeente in Friesland. Grietenij staat ook voor de Friese benaming van rechtspraak. Zo werd in het gebouw ook een tijdlang, tot in 1923, recht gesproken. Na 1850 kreeg het gebouw de benaming Raadhuis. Na 1851, met de invoering van de gemeentewet, werd het gebouw in gebruik genomen als gemeentehuis. In 1996 is het gebouw in particuliere handen gekomen.

Lees meer

Janneke de Boer

Uitgesteld geluk

Tussen 7 mei en 14 augustus 2022, iedere dag tijdens het 100 dagen durend cultureel programma Arcadia, brengt Uitgesteld geluk van Leeuwarden UNESCO City of Literature een nieuw verhaal op steeds een andere, paradijselijke plek in Fryslân.

Lees meer

Janneke de Boer

Natasja - Dans

...

Lees meer

Janneke de Boer

Brassband Opsterland

....

Lees meer

Janneke de Boer

Jan Loman

Jan Loman, dichter, fotograaf, beeldend kunstenaar en vormgever, werd geboren in 1918 in Bolsward en ging op school in Gorredijk en Heerenveen. Daarna wilde hij naar de Rijksacademie in Amsterdam, maar zijn vader stuurde hem naar Delft om geodesie te studeren - een zekerder toekomst! Hij is dan ook als civiel landmeter in dienst geweest bij het Kadaster in Leeuwarden, in Ned.-Indie, in Arnhem en tenslotte in Groningen. In 1962 is hij neergestreken in Beetsterzwaag. Steeds heeft Loman een sterke band onderhouden met het Waddengebied en Schiermonnikoog in het bijzonder. Vlak na zijn eindexamen HBS bezocht de jonge Loman in 1936 het toen pas geopende Gemeentemuseum in Den Haag. De architectuur van Berlage en het lijnenspel van de schilderijen van Piet Mondriaan hebben zijn artistieke richting bepaald. Want kunstenaar is Loman toch altijd geweest. In zijn Groningse tijd vond hij aansluiting bij de kunstenaarsgroep NU. Het meest bekend is Loman door zijn grafisch werk, o.a het logo "Wees wijs met de Waddenzee". Hij heeft een lintje (koninklijke onderscheiding) gekregen: hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau op 29-4-1975. In 2006 is Jan Loman overleden.. Werken van Loman bevinden zich oa in het Groninger Museum, het Fries Museum, Museum Belvédère, het Haags Gemeentemuseum, Museum het Princessehof te Leeuwarden, Museum Drachten, in de TU Delft, op Schiermonnikoog en in Beetsterzwaag en in Noorwegen (o.a. Nesvåg in het Sjo og Motor Museum).
Locatie: Oude school

Lees meer

Janneke de Boer

Carola Witteveen

...

Lees meer

Janneke de Boer

Truus van Dalsem

....

Lees meer

Janneke de Boer

Jan Loman

Jan Loman, dichter, fotograaf, beeldend kunstenaar en vormgever, werd geboren in 1918 in Bolsward en ging op school in Gorredijk en Heerenveen. Daarna wilde hij naar de Rijksacademie in Amsterdam, maar zijn vader stuurde hem naar Delft om geodesie te studeren - een zekerder toekomst! Hij is dan ook als civiel landmeter in dienst geweest bij het Kadaster in Leeuwarden, in Ned.-Indie, in Arnhem en tenslotte in Groningen. In 1962 is hij neergestreken in Beetsterzwaag. Steeds heeft Loman een sterke band onderhouden met het Waddengebied en Schiermonnikoog in het bijzonder. Vlak na zijn eindexamen HBS bezocht de jonge Loman in 1936 het toen pas geopende Gemeentemuseum in Den Haag. De architectuur van Berlage en het lijnenspel van de schilderijen van Piet Mondriaan hebben zijn artistieke richting bepaald. Want kunstenaar is Loman toch altijd geweest. In zijn Groningse tijd vond hij aansluiting bij de kunstenaarsgroep NU. Het meest bekend is Loman door zijn grafisch werk, o.a het logo "Wees wijs met de Waddenzee". Hij heeft een lintje (koninklijke onderscheiding) gekregen: hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau op 29-4-1975. In 2006 is Jan Loman overleden.. Werken van Loman bevinden zich oa in het Groninger Museum, het Fries Museum, Museum Belvédère, het Haags Gemeentemuseum, Museum het Princessehof te Leeuwarden, Museum Drachten, in de TU Delft, op Schiermonnikoog en in Beetsterzwaag en in Noorwegen (o.a. Nesvåg in het Sjo og Motor Museum).
Locatie: Oude school

Lees meer

Janneke de Boer

Carola Witteveen

...

Lees meer

Janneke de Boer

Truus van Dalsem

....

Lees meer

Contact

Stichting Kunstweekend Beetsterzwaag
Centraal gelegen
Beetsterzwaag


Voorkom sloop van het Lomanhuis in Beetsterzwaag

Voorkom sloop van het Lomanhuis in Beetsterzwaag

Geplaatst op: 2022-08-21

Historische panden als het Lomanhuis zijn cultureel van groot belang voor Beetsterzwaag. Het Friese dorp profileert zich als ‘Culturele Hoofdstraat van Europa’. Daarin mag de monumentale kunstenaarswon...

Lees meer Meer nieuws
Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Bekende activiteiten na de zomerstop weer terug!

Geplaatst op: 2019-08-29

Jaaa! Na een zomerstop beginnen we in september weer met bekende activiteiten in onze Culturele Hoofdstraat! Denk aan het Filmhuis: elke laatste woensdag van de maand draaien we 3 verschillende films in 'Ons ...

Lees meer Meer nieuws

Sponsoren

  • Bilderberg Landgoed Lauswolt
  • Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp
  • Dok23 - reclame / belettering / promotie
Bilderberg Landgoed Lauswolt Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp Dok23 - reclame / belettering / promotie