EXPOSITIE KUNSTENAAR JAN LOMAN 100 JAAR

Expositie en film en beeldenroute over leven en werk van de Opsterlandse kunstenaar Jan Loman (1918-2006), die van 1965 tot zijn overlijden in 2006 in Beetsterzwaag gewoond en gewerkt heeft. Bekijk zijn kunstwerken en de film ”Stiller om de Noord” van Buddy Hermans in de galerie, en wandel zelf de beeldenroute. De expositie is samengesteld door Fred Wagemans, o.a. op verzoek van Cultbee (Stichting Cultuur Beetsterzwaag - www.cultbee.nl) .

Het meest bekende werk van Jan Loman is het logo voor de actiegroep "Wees wijs met de Waddenzee" in 1965 dat nu na 50 jaar nog steeds actueel is en als logo van de Waddenvereniging wordt gebruikt.

Galerie Kunstruimte Wagemans.
In 1997 start Fred Wagemans kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag waar hij een 2-sporen beleid volgt. Hij kiest kunst uit de noordelijke regio, en werkt samen met de noordelijke musea en instellingen. Tegelijk heeft hij een collectie aangelegd met een zeer eigenzinnig en (inter)-nationaal profiel. De focus ligt op JCJ Vanderheyden, Leon Adriaans, Marrigje de Maar, Jan Loman en voorts op de Amerikaanse kunstenaars Jan Frank, Peter Fend en David Kremers. Kunstruimte Wagemans beschikt over de nalatenschap van Jan Loman. In 2018 staat deze centraal in het programma, en worden deze drie tentoonstellingen over Jan Loman gepresenteerd:
“Van Mondriaan tot Werkman” vanaf 24 februari t/m 21 mei 2018
“Loman en het Wad” vanaf 1 juni t/m 30 september 2018
“Loman: drukken en plaksels” vanaf 11 oktober t/m 23 december 2018
Adres en contact Hoofdstraat 24-a, 9244 CN Beetsterzwaag wagemans@kunstruimte.nl, tel. 06 51552333.
Openingstijden donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 18.00 en op afspraak
Entree gratis.

De beeldenroute langs zijn openbare kunst in Beetsterzwaag en omgeving kan zelfstandig gewandeld worden, en er worden later in het jaar ook gegidsge rondleidingen georganiseerd.

Biografie van Jan Loman.
Jan Loman, dichter, fotograaf, beeldend kunstenaar en vormgever, werd geboren in 1918 in Bolsward en ging op school in Gorredijk en Heerenveen. Daarna wilde hij naar de Rijksacademie in Amsterdam, maar zijn vader stuurde hem naar Delft om geodesie te studeren - een zekerder toekomst! Hij is dan ook o.a. als civiel landmeter in dienst geweest bij het Kadaster in Leeuwarden. Hij vertrok in 1945 als oorlogsvrijwilliger naar Indië, waar hij zijn vak als geodeet begon. Hij werkte daarna voor het Kadaster met achtereenvolgens de volgende standplaatsen: Arnhem, Haren en Leeuwarden. Jan Loman was onder meer voorzitter van de kunstcommissie in Beetsterzwaag, die 50.000 gulden mocht besteden voor het nieuwe gemeentehuis dat in 1977 werd betrokken. Hij richtte de stichting Paerdemarckt op, die actief was als subsidiegever voor culturele activiteiten op Schiermonnikoog.
In 1962 is hij neergestreken in Beetsterzwaag. Steeds heeft Loman een sterke band onderhouden met het Waddengebied en Schiermonnikoog in het bijzonder. Vlak na zijn eindexamen HBS bezocht de jonge Loman in 1936 het toen pas geopende Gemeentemuseum in Den Haag. De architectuur van Berlage en het lijnenspel van de schilderijen van Piet Mondriaan hebben zijn artistieke richting bepaald. Want kunstenaar is Loman toch altijd geweest. In zijn Groningse tijd vond hij aansluiting bij de kunstenaarsgroep NU. Het meest bekend is Loman door zijn grafisch werk, oa het logo "Wees wijs met de Waddenzee". In 2006 is Jan Loman overleden.
Werken van Loman bevinden zich o.a. in het Groninger Museum, het Haags Gemeentemuseum, het Fries Museum, Museum het Princessehof te Leeuwarden, Museum Drachten, Museum Belvédère Oranjewoud, in de TU Delft, op Schiermonnikoog en in het Gemeentehuis van Opsterland in Beetsterzwaag en bij diverse particulieren en in de galerie Kunstruimte van Fred Wagemans in Beetsterzwaag.

In de parken van Beetsterzwaag staat een aantal beelden van Jan Loman en zijn tegels met de haiku’s in de stoep en in de parken in de grond ingelegd en in de gevel van huizen, o.a. het gele huis Eysingahuis, Hoofdstraat 46, waar in 1871 Tinco Martinus Lycklama à Nijeholt (die nu weer in de belangstelling staat) een museum inrichtte.
In de folder "Wandeling langs kunstwerken van Jan Loman" worden deze kunstwerken beschreven. Aan de hand van de routebeschrijving en de plattegrond kunt u een rondwandeling langs de beelden maken. Downloaden op www.wandelbee.nl

Kalender

Expositie Jan Loman in Kunstruimte Wagemans
Elke donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 30 september 2018 van 13.00 - 18.00 uur
en na afspraak via wagemans@kunstruimte.nl, tel. 06 51552333

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief van Culturele Hoofdstraat houden we je op de hoogte van nieuws en culturele evenementen in Beetsterzwaag.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
EXPOSITIE KUNSTENAAR JAN LOMAN 100 JAAR
Kunstruimte: Fred Wagemans
9244 CN Beetsterzwaag

Meer evenementen van deze organisatie

Zaterdag 15 dec sluiten we af met een bomvol programma

Zaterdag 15 dec sluiten we af met een bomvol programma

Geplaatst op: 2018-12-13

Zaterdag 15 december sluiten we een schitterend jaar af met een bomvol programma: - 13:00 uur: Tentoonstelling Skjin Laai / Tabula Rasa,  ‘Grietenijhûs' Hoofdstraat 17 - 13:00 uu...

Lees meer Meer nieuws
Arrangement Lauswolt incl 2 tentoonstellingen

Arrangement Lauswolt incl 2 tentoonstellingen

Geplaatst op: 2018-07-28

Combineer twee prachtige tentoonstellingen met een bezoek aan Landgoed Lauswolt Wilt u genieten van twee prachtige tentoonstellingen? Landgoed Lauswolt biedt u een uniek arrangement. Bezoek in het Grietenij hui...

Lees meer Meer nieuws

Sponsoren

  • Bilderberg Landgoed Lauswolt
  • Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp
  • Dok23 - reclame / belettering / promotie
Bilderberg Landgoed Lauswolt Restaurant Hotel Het Witte Huis Olterterp Dok23 - reclame / belettering / promotie

Wat kost het?

gratis entree